неділя, 13 вересня 2015 р.

Старт

Колись це була просто перша публікація. Зараз це архів. В ньому текст сторінки Про проект в тому вигляді, якою вона була тоді.


Про проект

Цей проект був започаткований одним неприємним сюрпризом, що його я спіткав, вирішивши подивитись, як Соцпартія готується до виборів Миколаївської міської ради. Піти на сайт міської організації подивитись? Ну звісно, а сайту-то і нема. Отакої.

Надалі виявилось, що у Мережі з соціалістів є тільки харків'яни (пізніше знайшлась Полтава), та й то - обласна і міська організації, а решта організацій... А їх же дуже і дуже багато, можна пересвідчитись на сайті СПУ (Так, не працює. Є вже тепер інший. І ще один) Щоправда він не працює активно, але ж інформація про регіональні та місцеві організації там є.

Треба виправлятись? Звісно, що це за ганебний стан! Ганебний для мене особисто як фахівця з питань інформатики і партії як сучасної політичної сили. Я вже не кажу про Миколаївську міську організацію СПУ.

Виправляти треба, але як? Якщо визнати, що сучасна партійна організація без сайту є нонсенс, то тоді маємо подумати про підготовку з цього питання десятків (чи сотень ?) партійних активістів. Це ж нереально абсолютно. В традиційному режимі - з виїздом на тренінги і таке подібне - нереально, а в дистанційному (та ще й мережево-каскадному) цілком реально.

Назвемо їх, тих активістів, редакторами. Бо по суті це люди, що мають бути підготовлені саме як редактори партійних газет або інформлистків чи іншої поліграфічної продукції. Так було раніше. Сьогодні сайт і соцмережі скасували для редактора його залежність від типографії. Натомість він має навчитись дещиці від того, що раніше робили програмісти. Саме дещиці, бо абсолютно неспівмірні ті дві складові його компетенції: журналістська і програмістська. Отже, редактори сайтів.

Виходячи з того, що журналістів чи просто людей, що схильні до літературних вправ, кожна партійна організація має в достатку, залишається навчити їх деяким операціям з сайтобудування. А для цього потрібен навчальний центр. Який, зрозуміло, не повинен обмежуватись питаннями роботи з Інтернет-сайтами, хоча для початку, для відпрацювання моделі дистанційного навчання, є сенс обмежитись однією темою. Втім...

Справа в тому, що редактор партійного сайту має бути в курсі того, що таке партія взагалі. Не побутового чи загальновживаного, а наукового. Так, йому конче необхідні знання з розділу політології під назвою партологія. Тому перед тим, як братись за побудову сайту парторганізації, його редактор має... Ні, не здати залік з партології (навчальний же центр), а просто прочитати відповідну книжку, підручник для вищої школи з умовною назвою "Партії і партійні системи" (може Ісаєва?).

Ми не будемо рекомендувати окремих авторів, тим більше давати посилання, щоб не втручатись у делікатні питання авторських прав і реклами тих чи інших видань. Редактори сайтів мають вирішити ці питання самостійно. Але вирішити. Хоча, можливо, і паралельно з навчанням за програмою Сайтобудування і модерації.

От і все, що можна сказати про проект сьогодні. Маю велику надію, що це тільки початок і дуже скоро треба буде тут щось змінювати.

---

Потім була зміна назви. Про це в повідомленнях тої пори.

---

А тепер зміна формату, про що на сторінці Про проект.

2 коментарі: