середа, 8 серпня 2018 р.

Порівняємо?

Маленька вправа для розігріву теми Організаційний розвиток - є для цього чудовий привід.

Розмовляли в одному форумі про програми сучасних соцпартій і двоє колег засперечались, яка програма краща - партії Соціалисти чи Союз лівих сил. Тож порівняємо?

Але для початку зазирнемо в Стокгольмську декларацію Соцінтерна і переглянемо взірець.


А надалі уважно прочитаємо обидва статути. З олівцем, як казали раніше. Бо читання на сайтах - то ж не читання, а так, ознайомлення. А от коли читаєш, то постає багато питань. Ну і олівець тут не завадить.

Отже, зауваження до Соціалістів і Лівих сил. Адресовані, звісно, в першу чергу тим колегам, з якими ми цю розмову починали. Втім, не тільки їм, кожен може зробити внесок в цю інтелектуальну роботу: хоч доктор наук (було б добре), хоч пересічний громадянин, що цікавиться соціалізмом і нашими соцпартіями (оце ще краще, бо соціалізм таки є масовим політичним рухом, не професорським).

Але то зауваження по тексту - в надії, звісно, що в наступній редакції можна буде щось виправити, зробити більш якісно. Є і загальні враження. Так, від обох програм, бо вони схожі, великої різниці, ну такої принципової, нема. Отже.

1. Програми кращі за програми націоналістів в сенсі загальної пропозиції політичної перспективи для України. Більш переконливі, сучасні.

2. Програма Соціалістів виглядає набагато більш професійно написаною, ніж СЛС.

3. Програми дуже подібні. За загальним сенсом чи духом того, що написано. Тоді відразу постає питання, чого ж вони не разом, ці дві партії? І ця думка все позитивне враження губить. Бо виникає підозра, що написано в традиціях кольорових партій. Нехай не на тему незалежності і патріотизму, а про солідарність і справедливість - яка різниця нашим політиканам, на чому дурити народ? Відтак знов повертаємо до питання єдності соціалістичного руху. Тепер вже під таким кутом зору: роз'єднаність просто зводить нанівець всю потенційну силу впливу програми на виборця.

4. Не згаданий важливий, надважливий документ: Стокгольмська декларація Соцінтерну (див. вище по тексту). Хоча Соціалісти і згадали Соцінтерн як такий.

5. Обидва документи абсолютно декларативні. Дуже виразно видно, що не для виконання написано, тільки для того, щоб було. Так, це в українській традиції, переконання, що цей текст для шоу, а не для роботи. Але ж колись і хтось має започаткувати саме таке ставлення, такий підхід? То, може, соціалісти?

6. А чому російською?

І тепер будемо чекати, чи не приєднається до такого читання хтось із колег. Тоді допишемо його враження.









Немає коментарів:

Дописати коментар